نخستین و مهمترین اقدامات جهت پیشگیری و جلوگیری از انتشار ویروس بیماری کرونا

جهت جلوگیری از شیوع بیماری ها، نخستین و مهمترین اقدامات جهت پیشگیری و جلوگیری از انتشار عامل بیماری رعایت نکات بهداشت فردی، محیطی و انتخاب مواد گندزدا و ضدعفونی کننده مناسب با غلظت استاندارد است. بنابراین با توجه به مخاطره همه گیری بیماری کرونا در کشور، مجموعه حاضر تهیه و تدوین شده است.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشت، درمان و توانبخشی جمعیت هلال احمر، جهت جلوگیری از شیوع بیماری‌ها، نخستین و مهمترین اقدام جهت پیشگیری و جلوگیری از انتشار عامل بیماری رعایت نکات بهداشت فردی، محیطی و انتخاب مواد گندزدا و ضدعفونی کننده مناسب با غلظت استاندارد است. بنابراین با توجه به مخاطره همه گیری بیماری کرونا در کشور، مجموعه حاضر تهیه و تدوین شده است.  

بهداشت فردی: هدف از ضد عفونی، بی اثر سازی عوامل بیماریزا از روی پوست است.

1-     شستشوی مرتب دست ها

-        حداقل 30 ثانیه با مواد شوینده بهداشتی (ترجیحاٌ صابون مایع)

-         الکل اتیلیک 70 درصد (اتانول)

-        فرآورده های دارای پایه الکلی با نام های تجاری موجود در بازار (دکوسپت،سپتی سورفیس، دکونکس، استریلیوم، ریوسپت و ...)

2-    رعایت فاصله حداقل 5/1 متر با افراد

3-    احتیاط در هنگام سرفه و عطسه (در هنگام سرفه یا عطسه زدن، دهان و بینی خود را با آرنج دست یا دستمال کاغذی بپوشانیم، دستمال مصرف شده را فوری پس از استفاده در کیسه نایلون قرار داده و پس از گره زدن در سطل زباله پدالی بیاندازید)  

4-    در مواجهه با افراد از دست دادن، درآغوش گرفتن و بوسیدن خودداری کنید

5-    اگر تب و علایم بیماری تنفسی دارید،

-         فوراَ به پزشک مراجعه کنید

-         از رفتن به اماکن عمومی و تماس با دیگران خودداری کنید

-        حتماٌ ماسک دهانی مناسب استفاده کنید.

6-     استفاده از هواکش و باز گذاشتن درها و پنجره ها

 

 بهداشت محیط و سطوح: هدف از گندزدایی، نابودکردن عوامل بیماریزا از روی اشیا، وسایل و سطوح مختلف است.

1-     برای گندزدایی کردن سطوح (کف زمین، سالن و راهروها، دیوارها، سرویس‌های بهداشتی، دستگیره درب، میز و صندلی‌ها و ...) می‌توان از آب ژاول (هیپوکلریت سدیم یا همان وایتکس) با غلظت 1% استفاده نمود. (بصورت معمول در بازار محلول 5% در دسترس است که می‌توان یک واحد از آن را در 5 واحد آب سرد اضافه کرده تا محلول 1% بدست آید)

2-    برای از بین بردن عوامل بیماری زا بر روی تجهیزات، می‌توان از محلول ها  با پایه الکل اتیلیک 70% ( بدون رقیق سازی) و محلولهای تجاری موجود در بازار (دکوسپت، سپتی، سورفیس، دکونکس، استریلیوم، ریوسپت و ...) استفاده کرد.

3-    برای گندزدایی آمبولانس‌ها و خودروهای امدادی از محلول آب ژاول (وایتکس) استفاده  می‌شود.

 

 

مواد ضدعفونی و گندزدا:

الف ) الکل اتیلیک 70 درصد (اتانول):  

1-     ضد عفونی کننده پوست: الکل اتیلیک 70 درصد در زمان کمتر از 30 ثانیه بسیاری از عوامل بیماری زای میکروسکوپی را از بین می‌برد. قدرت نفوذ الکل ها کم است و به همین جهت باید روی سطوح تمیز مورد استفاده قرار گیرند.

2-    گندزدایی سطوح و ابزار: برای گندزدایی کردن سریع سطوح تمیز، صاف و همچنین وسایلی که نمی‌توان آنها را در مایعات گندزدا قرار داد از الکل استفاده می‌شود.  

 

ب) آب ژاول ( وایتکس):

1- گندزدایی سطوح (زمین، کف دیوار ها، تمامی قسمت‌های متشکل از سنگ دستشویی، توالت، حمام و در تمامی‌بخش ها): محلول به صورت رقیق شده 1 % و در جاهای آلوده تا حداکثر 2 درصد جهت گندزدایی بکار می‌رود.

2-  برای گندزدایی آمبولانس‌ها و خودروهای امدادی از محلول آب ژاول (وایتکس) استفاده  می‌شود.

 

ج) محلول های تجاری:

مواد گندزدایی و ضدعفونی با نام های تجاری مختلف در بازار عرضه می‌شوند که نحوه استفاده و غلظت مناسب آنها بر اساس دستورالعمل کارخانه سازنده ارائه شده است. این مواد تحت عنوان نام کوئیک شامل طیف گسترده ای از قبیل سارفوسپت، دکوسپت، دکونکس، سپتی سورفیس، ریوسپت و ... هستند و قابلیت استفاده در موارد فوق را دارند.

 

ملاحظات کلی

1-  قبل از شروع عملیات گندزدایی ضرورت دارد که فرد اقدام کننده به وسایل حفاظت فردی مناسب (مانند لباس وکفش کار، دستکش، پیشبند، عینک، ماسک و ... ) مجهز شود.

2- مواد گندزدا را نباید با مواد شوینده مخلوط کرد. (بدلیل این که اثرات گندزدایی آنها از بین می رود.)

3- از مواد گندزدا فقط در غلظت های توصیه شده استفاده گردد و برای تهیه محلول‌های گندزدا حتما از پیمانه استفاده شود.

4-  مواد گندزدا در مکان‌های مناسب و در دمای مناسب نگهداری و از قرار دادن آنها در محیط گرم خودداری شود (در غیر این صورت اثرات محلول یا ماده گندزدا به سرعت ازبین می رود).

5- مواد یا محلول‌های گندزدا در بطری‌های در بسته نگهداری شود و بر روی بطری‌ها حتما مشخصات محلول یا ماده گندزدا قید شده باشد.

6- از تهیه بیش از اندازه مورد نیاز روزانه محلول های گندزدا (که برای روزهای بعد قابل استفاده نیستند) خودداری شود.

7- دستمال یا ابر اسفنجی آغشته شده به محلول گندزدا، به صورت یک طرفه یعنی از یک سمت سطح به سمت دیگر استفاده می‌شود. (از هر قسمت پارچه فقط یک بار استفاده گردیده و از خشک کردن سطوح با پارچه دیگر خودداری و اجازه دهید خود به خود خشک شود.

 

 

مشاهده ۶۰
/
۱۳۹۸/۱۲/۱۵- ۱۹:۱۹
/
متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است